2010. augusztus 25., szerda

Orvosi (fizikai) okok - Fogászati góc

A bejegyzés tartalma majd átkerül az aloldalra (ld. fenti sor: orvosi (fizikai) okok), ha lesz értelme.
_______________
Rendszeresen járok fogorvoshoz, sőt panoráma röntgeneket is rendszeresen készíttettem az aktuális góckutatások során, utoljára egy éve, mégis csak a napokban derült ki, hogy 2 db fogamon gennyes góc van, már jó ideje. Tegnap mindkettőt ki kellett húzni.
Hogy mik a pontos előzmények, azt nem részletezem. Egyébként gyökérkezelt fogak voltak, koronával.
Az érdekes csak az, hogy bár voltak panaszaim (időnként bűzös szivárgás a fogak felől), és ezekről tájékoztattam is a fogorvosomat, sőt időnként röntgenekkel bombáztam, mégsem világosított fel arról, hogy gócosak a fogaim. Jószándékú fogorvosként úgy vélekedett, hogy amíg túl nagy gondot nem okoz a góc, addig nem nyúl hozzá a koronákhoz, mert a következő lépés valószínűleg foghúzás volna. Ezért aztán kivárt.
(Most viszont már 2 hete súlyos fejfájással tarkított arcüreggyulladás-szerű fájdalmaim voltak, majd lokalizálni tudtam a fájdalmat a kérdéses fogakhoz. Mostanra minősült tehát komollyá a probléma. hmm)

Hogy megáll-e a hajhullásom ez után...?, majd beszámolok róla.

Sem a régi, sem az új fogorvosom szerint (akit szájsebészi minőségében kerestem fel) nem okoz kopaszodást, tartós hajhullást gócos fog, inkább csak a foltos hajhullásért lehet felelős.
Kiderül. A történet azért érdekes... Főleg akkor, ha pozitív a végkifejlet.

2010. augusztus 23., hétfő

Bach virágterápia

Az "alternatív módszerek" blokkban (ld. jobb oldali oszlop menüsor alja) - olyan módszereket/technikákat/praktikákat találsz, melyek nem közvetlenül a hajra hatnak, de közvetetten segíthetnek a hajhullás megállításában. Ilyen pl az étkezés, stresszoldás, stb különféle módszerei.
_______________________

A Bach virágcseppek tiszta virágkivonatok (koncentrátumok), melyek növelik rezgéseinket ("megnyitja csatornáinkat Szellemi Énünk befogadására"). Kb úgy kell elképzelni a hatásmechanizmusát, hogy minden egyes negatív gondolatnak, viselkedésnek, érzésnek, magatartás-mintának (ami a betegségeket okozza) van valamilyen rezgésszáma és a megfelelő virágesszencia erre rá tud rezegni, felemeli és ezáltal hatástalanítja azt.

"A koncentrátumok nem a betegség megtámadásával gyógyítanak, hanem testünket elárasztva magasabb természetük gyönyörűséges rezgésével, melynek jelenlétében a betegség úgy olvad el, mint hó a napsütésben"

Dr Edward Bach a századelőn élt angol orvos, aki először a homeopátia felé fordult, majd még jobb gyógyító módszert keresve sikerült beazonosítania azt a 38 vadon élő növényt, amelyik gyógyítja a lelki diszharmóniát.

A dr Edward Bach alapítvány (http://www.bachcentre.com/) oldalán szerepel azoknak a listája, akik hivatalosan is elismerten foglalkoznak a Bach cseppekkel. Magyarországról Dávid Zsuzsi neve szerepel itt, aki a Bach virágesszencia tanfolyamokat a Deák tér mellett tartja. Három szinten folyik az oktatás (Level 1-3), amikor én végeztem, Magyarországon még nem szervezett Level 3-at. Én 2007-ben végeztem Level 1-en és elkezdtem használni az esszenciákat - a saját problémáimra és másoknak is segítettem alkalmazni a módszert, akik szintén eredményesen használták.

38 virágesszencia van, mindegyik más-más érzelmi-hangulati állapotra "rezeg rá" és egyenlíti ki azt. A 38 tiszta virágkivonat mellett létezik egy egyveleg, ami 5 virágból készült, "Rescue" a neve. Váratlan, súlyos helyzetekben használjuk bátran!

2007-től már bizonyos gyógyszertárakban is kaphatóak a cseppek! (pl Budakeszi, Póczi Patika). Egyébként Bach virágterapeutáktól beszerezhető. (kb árak: 1.000 Ft - 5-6000 Ft, csak cseppek ill tanácsadás, beszélgetés is). Érdemes olyan terapeutához fordulni, aki az eredeti, London mellett készülő Bach cseppeket használja (a cseppek kis üvegekben vannak, egy teljes készlet ára, amit egy terapeuta használ 65.000 Ft - ez az eredeti, dr Bach által kidolgozott módszer szerint készül, a növények eredeti élőhelyén készítik, ott, ahol az angol orvos anno felfedezéseit tette).
Másolatok is forgalomban vannak, ezek jóval olcsóbbak, az eredetit a Bach logó-ról lehet felismerni (ez kézíráshoz hasonlít)! Érdemes olyanhoz fordulni, aki eredetivel dolgozik. Bár: Egyes nézetek szerint a másolatok is ugyanolyan hatásosak.

Használat: a hígított és speciálisan elkészített keverékből minimum napi 4x4 csepp (NEM a tiszta kivonatot fogyasztjuk, hanem hígítjuk. Az elkészítés hogyanját el kell sajátítani)

A hatás nem hit kérdése, objektíve hatásos, persze jól kell tudni kiválasztani a 38 közül a megfelelőt, általában ehhez kell a terapeuta segítsége (egyszerre legfeljebb 7 kivonat szerepel egy fogyasztásra szánt egyvelegben). Bach doktor elképzelése az volt, hogy egyszer majd minden háztartásban ott lesznek a cseppek a polcon.
A tárolás nem igényel speciális körülményeket, és a szer kompatibilis mindennel (összefér gyógyszerekkel, homeopátiás szerekkel...), nincsenek speciális körülmények, pl. nem kötött étkezéshez . Csepegtetni közvetlenül a nyelvre, vagy folyadékba.

A hatás ritkábban azonnal is, de általában 1-2 héten belül
mindenképpen jelentkezik. Ritka esetben felerősödhetnek a nyitó tünetek, ez esetben növelni kell a napi adagot, azaz a gyakoriságot és pl 6-7x 4 cseppet szedni.
Amint egy-egy tünet enyhül, illetve elmúlik, helyébe léphetnek más, már korábban megjelent, de az idők során általunk elnyomott tünetek, amelyek átmenetileg a mélybe kerültek. Mert "mint a hagyma héja", ezek a egymásra rárakódnak. Ezekre valószínűleg más-más cseppeket kell szednünk.
A Bach esszenciák nem ártalmasak, nem okoznak függőséget, és nem okoznak új tüneteket, - csak felszínre hozzák az elnyomott, meg nem oldott problémáinkat és segítenek feloldani azokat. De ne ijedjünk meg, a szerek szelídek és sokszor csak utólag vesszük észre a jótékony hatásukat, vagy úgy, hogy a környezetünk figyelmeztet rá: "mintha az utóbbi megváltoztál volna ....." :o).

Hogy melyik virágkivonat illik egyértelműen egyik vagy másik problémához, nos, vannak egyszerűbb és összetettebb esetek. Például, ha félelmek gyötörnek és meg tudjuk nevezni a kiváltó okot (pl. félelem az autóvezetéstől, félelem a haláltól, félelem a férjtől), akkor a "Mimulus" esszencia segít. Előfordult azonban, hogy csak a beszélgetés során sikerült beazonosítani a kezelendő problémát. (A terapeuta szerepe a rávezetés, de nem feladata belelátni a helyzetbe olyasmit, amiről a hozzá forduló nem panaszkodik, vagy nem beszél. Az elv lényege ugyanis az egyszerűség, és a kívülről befelé való haladás. Ami tudatos, ami a felszínen van, és aktuálisan a zavart okozza, azt kell kezelni. Szép fokozatosan így lehet haladni az egymásra rakódott, mélyebb rétegek felé.)

A következő esetek merültek fel (néhány példa), melyekben sikeresen alkalmaztuk a kivonatokat: bűntudat, önbizalomhiány, mély kétségbeesés válás miatt, álláskeresési problémák (félelem a jövőtől és a bizonytalantól), átmeneti idegesség-türelmetlenség-ingerültség, boldogtalanság és mások hibáztatása emiatt, depresszió, ismétlődő hisztériarohamok kistestvér születése miatt (testvérféltékenység), szorongás, ismeretlen eredetű félelem ("mintha nem volnék egyedül", "valaki/valami áll a hátam mögött"), zaklatottság költözés miatt, megváltozott életkörülmények miatt (gyerekszületés), bizonytalanság az igazi élethivatás megtalálása miatt, átmeneti csüggedés és lehangoltság, stb.

A születési képletben nem árt a hold helyzetét is megnézni (az érzelmi életért felel), nagyon érdekes egybeeséseket találni: pl döntésképtelenségről panaszkodott egy mérleg házhelyzetű hold-as.

Hajhullás esetén konkrétan mit ajánlanék? Nincs egy konkrét általános recept, mindenki más-más nehézséggel küzd lelki síkon. De mondjuk, ha a hajhullás új keletű és komoly válsághelyzetként éli meg valaki, a "Rescue"-t lehet használni. A Dió esszencia szintén segíthet a változás elviselésében, amit a haj elveszítése okoz, és ez biztosít egyfajta védőburkot is az ellenségesnek vélt külvilággal szemben. A "Mimulus" kivonatot arra az esetre ajánlom, ha az attól való félelem belénk költözik, hogy elveszítjük a hajunkat, vagy nem tudjuk megállítani a hajhullást. Ha régebbi keletű a hajhullás a "Star of Betlehem" esszencia segít a traumát feldolgozni. A "Larch" esszencia pedig erősíti önbizalmunkat, hogy képesek vagyunk megbírkózni ezzel a problémával.

Írj, ha kérdéseid vannak a Bach virágesszenciákkal kapcsolatban, vagy tanácsadást kérsz

A sok, ebben a témában íródott könyv közül pl. jól használható: Rachelle Hasnas:
A Bach virágterápia alapjai