2010. szeptember 16., csütörtök

Gyógynövényes hajfürdő, lemosások

(2) Diólevél (Juglans regia)- A dió fejbőrélősködők ellen kiváló (a korpát is ezek a láthatatlan organizmusok okozzák). A dió sokféle formában használható, nem csak a diófa levele, hanem maga a dióbél is, ill a dió héja. Állítólag kopaszodás ellen nagyon hatékony.

Diólevél I. módszer:
A diófa levelet csak a fáról szedjük, és a szép egészséges levelet kell gyűjteni a száráról lefosztva. Gyűjtési ideje: június-augusztus. (Én tegnapelőtt még találtam zöld leveleket a fán, de nem volt időm elkészíteni azóta sem... :( Mostanra kiszáradtak. Na majd jövőre...)
Két púpozott teáskanálnyi apróra vágott diólevelet forrázzunk le egy csésze forró vízzel, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le és a főzettel masszírozzuk a fejbőrt.
link

Diólevél főzete: Erős hajhullásnál is használhatjuk, alaposan dörzsöljük be vele a fejbőrt. Fejtetvesség ellen is kitűnő szer. Teakészítés: 1 púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk.
link

Diólevél II. módszer (korpaellenes, fejbőrtisztító kúra):
50 gr diófa levelet összeaprítunk és 1 liter forrásban lévő vízzel leöntjük. 20-25 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A hajat először megmossuk (és leöblítjük), majd a főzetet a még nedves hajon alkalmazzuk.
A diófa levél főzete a korpát okozó baktériumok ellen hatásos, erősíti a hajgyökeret és segíti a haj regenerálódását.
_____________
a forrás angol nyelvű (magyar internetes oldalak mellett nemzetközi vizekre evezünk ezentúl): Infusion of 50 g of chopped leaves over which we pour a liter of boiling water, leave it covered for 20-25 minutes then we filter. The resulting solution is applied on the wet hair, after having first been washed with soap and rinsed. The infusion of walnut tree is a dandruff cure which strengthens hair roots and stimulates regeneration.
link

Érdekes link a diólevélről: http://diolevel.lap.hu/


(1) Szárított gyógynövények (5- 5 gr mindegyikből, csalánból 10 gr) : csalán, körömvirág, kamilla, rozmaring, levendula (persze a csalán a legtöbb) .
Vagy: 2 maroknyi szárított csalánlevél, 1-2 szál rozmaring, levendulát, 1 filter kamilla.
Leforrázni a hajmosás előtti napon 1,5- 2 liter vízzel, majd áztatni.

Megjegyzés: megvettem a gyógynövényeket, szárított formában...Holnap kezdődik az áztatás... Én most úgy csináltam hogy mindegyikből 5g-t a csalánból 10-et, 2 liter vízbe. (nikike 26, 1817)