2012. április 19., csütörtök

Rózsavíz

A rózsa gyógyító hatása több évezrede ismert, napjainkban mégis kissé alábecsülik. A rózsa a legősibb kozmetikai szerek egyike és már az antik időkben is medicinaként használták. A rózsavíz receptek azóta ismertek  Használják stresszkezelésre, depresszió ellen és krónikus fáradtság leküzdésére.
A rózsa (rózsavíz) az első természetes dezodoráló szer lehetett és az első aromaterápiás szer, mely többszörös jótékony hatásról (nyugtató, stresszoldó, relaxáló) volt ismert,.
Hatásosnak bizonyult kozmetikai és bőrápoló szerként, bevetették akne és korpa ellen is. 
A rózsavizet kiváló stimuláló, vérkeringést serkentő hatása miatt ajánlják hajhullás ellen is, valamint a haj minőségének, állagának javítására. Közvetlenül a fejbőrre lehet tenni, ugyanúgy mint más olajokat vagy gyógynövényeket.

Rózsavizet vásárolhatunk is. Én nemrég a Corában vásároltam Indiából származó rózsavizet, az ára kb 600 Ft volt, de mennyiségre csak 2 dl lehet. Töményen illatozik.
Limonádéba keverve nyáron kitűnő frissítő ital készíthető a rózsavíz felhasználásával.

A haj kezelése:  Néhány csepp 100%-os organikus rózsavizet dörzsöljünk bele a fejbőrbe és hagyjuk rajta 15-20 percig, majd mossuk le a szokásos samponunkkal. Három-négy hónap elteltével hajunk erősebb, vastagabb szálú lesz (forrás).